Sorular ve Cevaplar

200 bar'da buharlaşma enerji ihtiyacı nasıl hesaplanır?

Merhaba

Buhar maliyeti için tablonuzu internetden inceledim. Ancak tabloyu tam olarak çözemedim. 200 bar 1 m3 doymuş buharın kaç kcal enerji harcadıgını ve kaç kg su ihtiyacı oldugunu bildirirseniz çok memnun olacağım. Sizlere hayırlı işler diliyorum saygılarımla

Şahin TİNTİN

 

200 bar'da buharlaşma enerji ihtiyacı nasıl hesaplanır?

Merhaba

Buhar maliyeti için tablonuzu internetden inceledim. Ancak tabloyu tam olarak çözemedim. 200 bar 1 m3 doymuş buharın kaç kcal enerji harcadıgını ve kaç kg su ihtiyacı oldugunu bildirirseniz çok memnun olacağım. Sizlere hayırlı işler diliyorum saygılarımla

Şahin TİNTİN

 

Cevap

Şahin Bey,
Sitemizde "Teknik Bilgi" bölmündeki buhar tablosuna bakarsanız 200 bar'da buhar öz kütlesinin 161.29 kg/m3 olduğunu görürsünüz. Demek ki 200 bar'da 1 m3 buhar için 161.29 kg suya ihtiyacınız vardır.

Aynı tabloya bakarsanız 200 bar da buhar ısı tutumunun 582.3 kcal/kg olduğunu görürsünüz. Suyun giriş ısı tutumunu 20 kcal/kg kabul ederseniz, bu durumda 1 kg suya 562.3 kcal ısı vermeniz gerekir. 1 m3 buhar kütlesi 161.29 kg olduğuna göre, 200 bar'da 1 m3 buhar üretmek için harcamanız gereken enerji 161.29 x 562.3 kcal olur.
 


 

Kostik tankını ısıtmak için buhar kazanı mı, buhar jeneratörü mü seçmeliyim?

Merhaba, buhara gereksinim duyduğumuz sistemi kısaca özetlersem; 2 adet 4.5 tonluk olmak üzere toplam 9 tonluk kostikli su tankındaki sabit suyun 90oC'ye kadar ısıtılıp daha sonra o ısıda sabit tutulmasında (ısındıktan sonra sadece içine temizlenmek için giren pet çapaklarının soğuk olması) tankların içine direkt serbest buhar verilmesinde ve orada yıkanmış olan malzemenin kurulması için imal edilmiş içinde yaklaşık 25 m senpantin kapalı devre buhar dolaşıp kondense gidecek. Yaptığımız çalışmalarda, 6 bar basınçta 1000kg/h kapasitenin bizim ihtiyacımızı karşılayacağını düşünüyoruz. Ancak buhar kazanı mı, yoksa jeneratörü mü kullanmalıyız? Bu konuda ikilemde kaldık. Jeneratöre, 5-10dk içinde buhar vermeye başlayıp işimizi hızlandıracağından dolayı daha yakınız, ancak jeneratörün birkaç saat çalıştıktan sonra veriminin %25 civarlarında düşeceği söyleniyor.Sizden istirhamım işletmemiz için buhar kazanı mı olmalı yoksa jeneratör de kazanın yapacağı işi yapar mı, yaparsa bize hangi kapasitede bir cihaz yeterli gelir bu hususta yardımcı olmanız dileklerimle ilgili cihazlar için ayrıntılı teklifinizi bekler, iyi çalışmalar dilerim.

Haluk Ataç
AGEDSAN Ataç Geri Dönüşüm San.Tic.Ltd.Şti.
 

Cevap

Sn. Haluk Ataç
Buhar konusunda ne yazık ki ülkemizde tam anlamıyla bir cehalet dönemi yaşanmakta ve uzman olduğunu söyleyen bir çok firma, akla hayale gelmedik hurafeler uydurmaktadır.

Buhar jeneratörü diye tanımlanan ve serpantinli tip su borulu olan sistem buhar jeneratörü değil, su borulu buhar kazanıdır. Zaten üretim standardı da EN 12952 su borulu buhar kazanları standardıdır. Mühendislik literatüründe, buhar jeneratörü ise, üzerinde yakıt yakma sistemi olmayan ve başka yerde üretilmiş sıcak akışkanı kullanarak ısı değiştirme prensibiyle buhar üreten sistem olarak tanımlanır.

Bu tanımdan sonra serpantin su borulu sistemin çalıştıktan bir kaç saat sonra % 25 verimi düşeceği ise doğru bir ifade tarzı değildir. Bu sistemin başka handikapları da vardır. Birincisi, tüm gövde baştan sona bir borudan oluştuğundan, blöf sistemi bulunmamakta ve bu nedenle de suyun taşıdığı yabancı maddelerin gövdeyi oluşturan borunun ölü noktalarında birikmesi sonucu tıkanma sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum sıkça yaşanmakta ve onarımı ise yarı kazan maliyetini bulmaktadır.

İkincisi ise, bu sistemde kapasite pistonlu pompa üzerinden ayarlanmaktadır. Kondens dönüşü 70o C'yi geçtiğinde ise, pompa emişinde buharlaşan su pompanın arıza konumuna geçmesine neden olmaktadır. Bu durumda üretici firma size kondens ısısını dışarı atmayı önermekte ve soğuk su çekerek kondens soğutulmaya çalışılmaktadır. Bu da buhar üretim maliyetini arttırmaktadır. Size söylenen, "çalıştıktan bir saat sonra verimi düşer" espirisi budur. Ama ifade edilme tarzı bilim dışıdır.

Diğer tip ise alev-duman borulu buhar kazanıdır. Üretim standardı EN 12953'dür. Bu tip kazanların en bilineni, 150 yılı aşkın süredir üretilmekte olan İskoç tipi hantal buhar kazanlardır ve karşılaştırma da, müşteriyi yanıltmak için bu kazanlarla yapılır. Oysa gelişen teknoloji alev-duman borulu kazanları da geliştirilmiştir.

Tarafımızca üretilen ve BUHAR ROBOTU olarak tanımladığımız kazanlar alev-duman borulu olmakla birlikte 15 dak. gibi kısa sürede buhar üreten ve son derece güvenli buhar kazanlarıdır.